Xavier Pascual a plecat de la naționala României de handbal. Cine este noul selecționer

de: Beatrice Dumitru
31 01. 2024

Spaniolul Xavi Pascual a părăsit naționala României de handbal din motive personale. El pleacă după aventura de la Campionatul European din Germania, unde tricolorii au inregistrat trei înfrângeri din trei meciuri. Cine a fost numit în locul lui Xavi Pascual.

Cine îl înlocuiește pe Xavi Pascual

Trei eşecuri categorice a înregistrat România la Campionatul European, la care s-a calificat după 28 de ani: 21-34 cu Austria, 24-36 cu Spania şi 31-25 cu Croaţia. Tricolorii au încheiat participarea cu 0 puncte, pe ultimul loc în grupa B. La două săptămâni după revenirea din Germania, selecționerul Xavi Pascual și-a dat demisia. El antrena naționala României din august 2021.

Spaniolul îşi va rezilia contractul scadent în vara acestui an, iar cel care va prelua funcţia de selecţioner al României este antrenorul echipei de handbal masculin CSM Constanţa, George Buricea. Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Constantin Din, a spus că a încercat să-l convingă pe Xavi Pascual să nu renunţe la funcţie.

George Buricea, selecționer naționala României de handbal masculin. Sursa foto: Sport Pictures

„După modul în care în această perioadă am colaborat, eu pot să spun că sunt foarte mulţumit pentru că domnul Pascual şi-a făcut datoria faţă de echipa naţională masculină şi cred că implicarea dânsului la nivelul acestui lot a însemnat bazele redresării handbalului românesc.

Faptul că am reuşit să ne calificăm la un campionat european după 28 de ani este un început al acestei redresări”, a declarat Constantin Din, președintele Federaţiei Române de Handbal.

Ce obiectiv are George Buricea

George Buricea va avea drept prim obiectiv calificarea echipei naţionale de handbal masculin a României la Campionatul Mondial din 2025. De asemenea, Constantin Din a mai precizat că noul selecționer va avea contract cu federaţia până la finalul mandatului său.

”Noi ne dorim ca următorul antrenor al echipei naţionale, în speţă domnul Buricea să reuşească să obţină calificări. Avem şanse foarte mari în această dublă cu Cehia să obţină calificarea de care avem nevoie, şi o participare foarte bună prin joc la Campionatul Mondial. Este un obiectiv pe care ni-l dorim şi este un obiectiv realizabil”, a adăugat Constantin Din.

Naţionala României va înfrunta echipa Cehiei în barajul pentru Campionatul Mondial de handbal masculin din 2025, potrivit tragerii la sorţi efectuate sâmbătă, la Koln (Germania). Partidele, tur-retur, vor avea loc în perioada 8-12 mai 2024, România urmând să joace prima manşă pe teren propriu.

”Naţionala are nevoie de o altă persoană”

La Campionatul European din Germania, România s-a clasate pe locul 22, iar Xavi Pascual a afirmat că echipa naţională avea nevoie de o schimbare după participarea la această competiție.

”Am vorbit cu preşedintele, i-am spus că sunt obosit încă de anul trecut. Pentru mine a fost clar înainte ca echipa să fie calificată, dar apoi am spus că este mai bine să continuăm până după acest european.

Am vorbit cu el şi am spus că sunt aici, dacă pot ajuta, dar cred că este mai bine, că este nevoie de o schimbare, că naţionala are nevoie de o altă persoană. Şi asta este realitatea”, a declarat antrenorul spaniol.